Köpölyözés

Alig vártam, hogy írhassak a köpölyözésről, de mielőtt belelendülök, elmesélném az egyik kedvenc történetemet ezzel kapcsolatban.
Egy átlagos pénteki napon az utolsó vendég (harmincas éveiben járó férfi) érkezett kezelésre, már másodszorra jött, túl voltunk az állapotfelmérésen, így gyorsan el is meséltem neki, hogy ma köpölyözni fogunk. Itt jött a számomra a meglepetés….szegény lesápadt láthatóan rosszul lett, de mondta, hogy semmi gond nincsen felfeküdt a kezelő ágyra. Szépen belekezdtem a szokásos mondókámba, hogy 2 féle köpöllyel dolgozom, és elsőként a szilikonnal fogok dolgozni, ilyenkor meg is mutatom. Megnyugodott, majd kibukott belőle, hogy kicsit félt, mert ő látott egy videót a köpölyözésről, és ott bizony használtak tüzet is….nagyon jót nevettem, de természetesen elmagyaráztam, hogy ma már nem igazán használjuk azt a módszert….

Szóval a köpölyözés, azt hiszem a legkedvesebb és általam leggyakrabban használt kiegészítő kezelés.
Régi népi gyógymód, amit a nyugati orvoslás nagyon sokáig nem fogadott el, mert nem értettük pontosan, hogy miért is működik, miért hatékony. Ezért inkább a boszorkányság kategóriájába tettük.
Azonban, amikor a fascia berobbant a mozgásszervrendszerrel foglalkozók körébe, mert végre sikerült élő állapotában is megvizsgálni, látni, hogy milyen fontos, mennyire befolyásolja a mozgásunkat, akkor sok terápiát elkezdtek újra megvizsgálni, ennek az új tudásnak a fényében. Itt kapott újra lehetőséget a köpölyözés is. Megértettük, hogy a köpöly a vákuum hatására elemeli a szöveteket, ezzel fellazítja azt , segíti a folyadék áramlást, gyorsítja a vér-és nyirokkeringést, és a fascia úgynevezett sliding mechanizmusát is javítja.( Ez a szövetek egymáson való elcsúszása tulajdonképpen).
Én 2 fajta köpöllyel dolgozom, a csúsztatott vagy más néven szilikon, és a statikus vagy ültetett köpöllyel.
A szilikon köpölynél általában masszázsolajat használok, ami segíti, hogy a köpöly könnyedén csússzon a bőrfelületén, miközben a vákuum hatására folyamatosan szívja magába a szöveteket. Ez egy közepesen intenzív masszázsnak felel meg, ugyanazokat a jótékonyhatásokat lehet vele elérni, csak rövidebb idő alatt. Az hogy mennyire csúszik könnyen vagy nehezen a köpöly megmutatja, hogy az alatta lévő szövet milyen állapotban van. A kezelés elején szoktam használni, de nagyon jó állapotfenntartásra is úgy nevezett wellness köpölyözésre is.
A statikus vagy ültetett köpöly, már a mélyebb rétegekbe is elér, intenzívebb hatást fejt ki. A letapadt izmokra érdemes tenni, és közben a problémás mozgást végezni. Bizony ez lehet fájdalmas. Ilyenkor a szövetek a vákuum miatt le vannak “fogva”, emiatt sokkal távolabbi részeken is el kell csúszniuk egymáson, sokkal nehézkesebbnek érezzük a mozgást, de a kezelés végén, általában fájdalom mentesen, nagyobb terjedelemben tudunk mozogni.
Sokszor alkalmazom trigger pontokon. Mik is ezek? Ezekben a pontokban gyűlnek össze egy adott szövet feszültségei, ezért igen fájdalmassá válnak, a fájdalom miatt viszont nem mozgatjuk, amitől még fájdalmasabbak lesznek. A köpöly segít ellazulni, ennek a görcsös szövetnek, a vákuum segít, hogy az ott összegyűlt salakanyag el tudjon távozni, és így tápanyagok be tudjanak jutni.
És ahol abszolút kedvencem ez a kis harangocska, az a klasszikus “beállt”, “becsípődött” szindróma. (Itt most nem magyarázom el, hogy semmi sem csípődik, sehova, majd írok erről is.) Sokszor még engem is meglep, hogy a gyakorlatilag járásképtelen, összegörnyedt, vagy a teljesen lemerevedett nyakú páciens a kezelés végén kiegyenesedve szinte fájdalom nélkül, tud kisétálni. Természetesen a teljes gyógyuláshoz kell a mozgásterápia, ami segít megelőzni, hogy újra ilyen szituációba kerüljön, de igazán gyors S.O.S. kezelésként nagyon hatékony.
Azért mondok két negatívumot is:
Az egyik, hogy sokszor fordul elő véraláfutás a kezelés következményeként, ezért lesznek a színes körök.
A másik, hogy nagyon hamar rászoknak az emberek és előszeretettel jönnének “csak egy kis köpölyözésre” :)

Next
Next

Hegkezelés