Hegkezelés

Mi is ez pontosan? Mikor és miért van rá szükség?

A hegkezelés elsődlegese célja, hogy segítse a megfelelő hegszövet kialakulását. Egy szépen gyógyult érett heg szinte láthatatlan.
Azonban, ha a hegszövetet túl sok stressz (elsődlegesen mechanikai) éri a gyógyulás folyamán, akkor könnyen rossz irányt vesz a hegesedés és egy lilás, kiszélesedett, akár kemény megvastagodott hegszövet is kialakulhat.
A hegkezelések alatt különös figyelmet fordítok a lokális szöveti keringés javítására, hiszen ha a felhalmozódott salakanyag elszállítódik, akkor csökkeni fog a szövetek feszülése és emiatt kevésbbé lesz kellemetlen fájdalmas a terület.
A másodsorban rettenetesen fontos, hogy a gyógyulás folyamata során megakadályozzuk a mélyebb rétegekben a kóros cross-linkek kialakulását, ami látványban csúnya mély behúzódást adnak a hegszövetben, és akár egy egy mozgást is tudnak jelentősen korlátozni, vagy akár belső szervek funkcionalitására is hathatnak.
Harmadsorban pedig azt is szem előtt kell tartani, hogy ezzel a heggel életünk végéig együtt fogunk élni, így egyátalán nem elhanyagolható az sem, hogy mennyire lesz esztétikus.
A hegkezeléseknél tapasztaltam meg igazán, hogy nem csak a testtel fizikálisan kell foglalkozni, hanem párhuzamosan az érzelmi, lelki oldallal is. Minden sérülés mögött egy személyes történet, sokszor egy nagyon traumatikus történet áll a háttérben, aminek a feldolgozásában is nagy szerepe van a kezelésnek.
Emiatt is gondolom, hogy az egyik leginkább személyes, legintimebb kezelés a hegkezelés.

Az egyik legkedvesebb páciensem, aki császáros hegével jött hozzám, így írta le az élményt:
”Otthoni hegkezelés megtanulása miatt jelentkeztem be. Szabina szakmai tudása mellett, kisugárzásával biztosított arról, hogy jó kézben vagyok és támogatnak. Első alkalom után az én “problémamentes” hegem könnyű lett. Úgy éreztem egy nagy hátizsákot tettem le. A hétköznapi mozgás és az otthoni hegkezelés sokkal magabiztosabban és dinamikusabban ment, Szabina segítségével. Visszakaptam a régi testem egy picit újragondolva és ezért mindig hálás leszek.”
Fanni

A legtöbben természetesen császármetszés utáni hegkezelés miatt keresnek meg, de bármilyen műtéti heget érdemes kezelni.

Previous
Previous

Köpölyözés

Next
Next

Beszéljünk a szétnyílt hasizomról