Beszéljünk a szétnyílt hasizomról

A szétnyílt hasizom vagyis a rectus diastasis, az egyenes hasizom két részének eltávolodása egymástól, és a köztük lévő kötőszövet a line alba megnyúlása, sérülése.
Ma már elég nagy figyelmet kap, talán egy picit túl nagyot is.
Nézzük meg az anatómiát hozzá, hogy értsük mi is ez:
a hasfalunkat 4 hasizom alkotja
haránt hasizom
belső ferde hasizom
külső ferde hasizom
egyenes hasizom.
A hasizmok együttes feladata a bordakosár és a medence közelítése egymáshoz, attól függően mi közeledik mihez, lehet egyenes vagy fordított az izmok működése, bár az életben az igazi funkcionális mozgásoknál szinte sosem valósul meg tisztán egyik sem.
A hasizmok együttes összehúzódásukkor az úgynevezett hasprés jön létre. Nem ez nem az a hasprés, amire a tornaórákról vagy az edzőtermekből emlékszel. A hasprés alapvető funkciókban segít mint pl.: székelés, köhögés, hányás, ezért nagyon fontos, hogy jól működjenek. A hasizmoknak fontos szerepük van a helyes testtartás kialakításában is, még pedig a medence szögének a beállítását befolyásolják.
A line alba vagyis a fehér vonal, egy kötőszövetes elem, stabilizálja az elülső hasfalat, mivel egyensúlyba hozza a hozzá kapcsolódó izmok összehúzó erőit. A szétnyílt hasizom állapotánál ez a stabilizáló erő az, ami elsődlegesen megbomlik.
A terhesség 7. hónapjában 80% fölötti az előfordulási aránya, ennek az állapotnak, vagyis fiziológiásnak mondható. A szülés után magától is tud rendeződni. Amennyiben nagy a szétnyílás mértéke vagy a szülés után 3 hónappal is fenn áll, úgy érdemes elkezdeni a célzott rehabilitációt.
Hogyan tudom megnézni, hogy engem is érint?

Tünetek:
előre eső has
puffadás
felülésnél a has középső része előtüremkedik
vizelettartási gondok
hát- és derákfájás

Kezelése:
Általában célzott mozgás terápiával, tornával jól kezelhető ez az állapot. Néha műtéti beavatkozás szükséges, a nagyon nagy fokú szétnyílásnál.
Megelőzés:
Kevesett beszélünk róla, de az igazán hatékony kezelés, a megelőzés. A szétnyílt hasizom mértéke, és vagy kialakulásának esélye csökkenthető, ha a kismama a terhesség alatt aktív életet él, mozog, tónusban tartja a hasizmait.

Ahogy már említettem a hasizom regenerálása sosem csak, a nyílás összezárásáról szól. A teljes siker érdekében, együtt kell kezelni, a légzés mintákat, a törzsizmokat, és a medencefenék izmait.

Previous
Previous

Hegkezelés

Next
Next

Mozgás kisbabával, kisgyermekkel