Mozgás kisbabával, kisgyermekkel

Ha a szülés után letelt a 6 hét és az orvos is azt mondja, minden rendben, akkor indulhat a mozgás.
A legfontosabb, hogy itt is szem előtt tartsd a fokozatosságot, és hogy türelmes legyél. Az első regenerációs időszak lezárult, de ez csak a szöveti regeneráció. Az én nőgyógyászom azt mondta mindig: “ha 9 hónap alatt változott oda a teste, akkor adjunk neki 9 hónapot arra, hogy visszaváltozzon”. Ez engem mindig megnyugtatott. Szakemberként és anyukaként pedig tudom, hogy az a 9 hónap nagyon hamar elszalad, sokszor nem fér bele annyi minden, mint szeretnénk.

A szülés utáni regenerációban, a spontán regeneráció szakasza következik. Ilyenkor a testünkben minden azon munkálkodik, hogy rendbe rakjuk magunkat, hogy a babánkat fel tudjuk nevelni, ez az evolúció ajándéka. Ilyenkor nagyon hatékonyan lehet segíteni különböző mozgás formákkal.

Ma már nagyon sok fajta mozgás van, ahová lehet vinni a babát, vagy ami külön kisbabásoknak lett kifejlesztve. Általában a baba vagy veled testkontaktban van passzívan, vagy olyan gyakorlatok vannak, ahol a babát is bevonjátok, vagy a baba csak nézelődik, játszik. Bátran próbáld ki bármelyiket és, ami NEKED a legjobban tetszik, ami leginkább feltölt, azt válaszd ki. Általánosságban alacsony intenzitású, mobilizáló hatású, erősítő jellegű órák ezek. Amit mindenképpen kerülj az az ütődéssel, ütközéssel járó sportok. Nah nem az amerikai focira gondolok, hanem a futásra, ugrálásra stb. Erre ilyenkor még nincsen készen a medencefenék izomzatod. Adj neki még időt.

Én 7 éve tartok Regeneráló Pilates néven ilyen tematikájú órákat
A harmadik fiam születése után kezdtem el ezeket az órákat tartani. Egész egyszerűen azért, mert szükségem volt, hogy kiszakadjak az otthoni létből és, hogy rendbe hozzam magamon azokat a kritikus pontokat, amik a terhességek során megviselődtek.
Azóta is minden héten 2x tartok ilyen órát. Nagyon fontosnak tartom, hogy az anyukák eljárjanak közösségbe, hogy mozogjanak, hogy meg tudják beszélni egymással, kinek mi most a legnehezebb, vagy hogy mi hol akciós….

A pilates szerelmeseként nem volt nehéz összeválogatni azokat a gyakorlatokat, amik segítik visszanyerni a test egészséges állapotát. Nagy hangsúlyt fektetek a medencefenék izomzatának rugalmasságának visszaállítására, a hasizmok regenerálására (rectus diastasis), és a törzsizmok izomegyensúlyának visszaszerzésére. Vagyis ezen az órán komplexen foglalkozunk a testünkkel. Ha neked és a babádnak úgy jó, akkor rajtad lehet hordozóban/kendőben, de legtöbbször jól elnézelődnek, később kúsznak, másznak, barátkoznak.
A legnagyobb hiba, amit a kismamák elkövetnek a regenerálódás alatt, hogy kiválasztanak egy testtájat, és csak azzal foglalkoznak. A regeneráció nem állhat csak a szétnyílt hasizom kezeléséből, foglalkozni kell, a légzéssel, a törzsizmokkal, és a medencefenék izomzatával is. Regenerálni nem csak azt a részt kell, ahol a probléma kiütközik.
A regeneráció célja nem a fogyás, és nem a formásodás, hanem hogy újra jól érezd magad a bőrödben, minden más csak ajándék.

Previous
Previous

Beszéljünk a szétnyílt hasizomról

Next
Next

Mozgás szülés után…